Dichterbij de dood

Veel zorgprofessionals hebben in hun werk te maken met onze sterfelijkheid. De begeleiding van een bewoner of cliënt die binnen afzienbare tijd zal sterven, vraagt op een specifieke manier aandacht. Het gaat immers om het intensieve proces van loslaten en afscheid nemen.

Hoe je hier als professional mee omgaat, hangt af van verschillende factoren. Misschien heb je nog nooit iemand zien sterven; misschien heb je een nare ervaring met de dood; mogelijk maak je zelf een rouwproces door of voel je je op dit moment te kwetsbaar om bij zo’n intensief proces betrokken te zijn. Ook als je ervaren bent in het bieden van stervensbegeleiding is het niet vanzelfsprekend dat je het altijd, op ieder moment aankunt. Want vergeet niet: ook jij neemt afscheid. Je bent betrokken bij het sterven van iemand waarmee je een (werk)relatie hebt.

Weten wat je van jezelf en elkaar kunt verwachten is van essentieel belang als het gaat om het bieden van goede zorg.

De workshop Dichterbij de dood biedt (multidisciplinaire) teams de mogelijkheid om op een open en veilige manier aan de slag te gaan met onze sterfelijkheid. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:

  • Ieders persoonlijke ervaring met de dood.
  • De zorg voor en begeleiding van de stervende cliënt.
  • De betrokkenheid van naasten en verwanten.
  • De zorg en aandacht voor de mede-cliënten.
  • Taakverdeling binnen het team en zorg voor elkaar.
  • Zorg voor je zelf.

Jij bepaalt, samen met je team, welke van deze thema's voor jullie relevant zijn. Heb je aanvullende vragen of aandachtspunten dan neem ik die zo mogelijk in het programma op.

Ik kom graag bij je langs voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Neem vrijblijvend contact op.

Hier vind je mijn tarieven.