Zinvol samenwerken

Je kent het vast: sinds een paar maanden is er een collega toegevoegd aan je team. Iemand als Sonja.

Sonja was blij met haar nieuwe baan en begon vol enthousiasme. Ze was de bekende ‘frisse wind’ en had mooie ideeën over goede zorg. Inmiddels is ze de nodige ervaring rijker en helaas ook wat illusies armer. Hoe is het nu met haar en haar enthousiasme? Komt ze na een vermoeiende werkdag, tevreden thuis; komt ze tot haar recht in het team; vindt ze haar werk nog zinvol? En het team? Hoe wordt er op Sonja gereageerd? Wordt er met of over haar gepraat? ij bent haar leidinggevende of haar collega, maar eigenlijk heb je geen idee.

Als ik mensen spreek over hun werk hoor ik regelmatig uitspraken als:

  • ‘Zinvol? Ik doet wat ik kan, als de sfeer maar goed is.’
  • ‘Ja, ik heb de nodige verwachtingen los moeten laten, de praktijk is nu eenmaal weerbarstig.’
  • ‘Met sommige collega’s bots ik steeds, we begrijpen elkaar gewoon niet.’
  • ‘Ik ben te moe om problemen aan te kaarten, ben blij als mijn dienst erop zit.’

Goed samenwerken in een team is niet eenvoudig. Echter, het werkplezier en de inzet van Sonja en haar collega’s hangt af van goede onderlinge afstemming en een prettige, veilige plek voor iedereen. Onderlinge verschillen zijn van meerwaarde zodra ze gekend en erkend worden. Als ieders talent benut wordt, komt het hele team beter tot haar recht. Daarom is het zinvol om als team van tijd tot tijd uit ‘de waan van de dag’ te stappen en samen stil te staan bij thema’s die te maken hebben met goed samenwerken.

Ik verzorg en begeleid workshops en themadagen voor teams gericht op het verbeteren van die onderlinge samenwerking. Ik maak gebruik van verschillende methodieken die ik, afhankelijk van de vraag, op maat maak.

Neem vrijblijvend contact op.

Hier vind je mijn tarieven.